maanantai 25. marraskuuta 2013

Välipala: UTEE-koristeita

Tämän kertaisena välipalana on tehdä koriste UTEElla eli paksulla kohojauheella (Ultra Thick Embossing Enamel).

Uteesta voi tehdä koristeista käyttämällä apuna esimerkiksi piparkakkumuotteja. Kuvassa oleva muotti on todella suuri.  Utee sulatetaan käyttämällä esimerkiksi sille tarkoitettua pannua, jonka jälkeen se kaadetaan muottiin. Alusta tulee olla myös sellainen johon ei Utee ota kiinni ja kestää kuumuutta.


Kun utee on jähmettynyt, muotti poistetaan. Uteen pintaa voi kuumentaa kuumailmapuhaltimella, jonka jälkeen pinnan ollessa pehmeä siihen voidaan leimata kumileimasimilla.
Kuvan sydämeen on leimattu  kiehkuroita ja niitä on korostettu tuputtelemalla kimallejauhetta.

Koska Utee on sulaessaan hyvin kuumaa, kannattaa muotin kanssa olla huolellinen. Mikä tahansa muovimuotti ei kestä kuumuutta. Erityisen hyviä minusta ovat esim leivontaan tarkoitetut silikonimuotit. Toki joskus voi muovimuotin kestävyyttä kokeilla, mikäli muotin menetys ei harmita jälkeenpäin... Tässä toisessa työssä kokeilin, miten suklaalle tarkoitettu halpa muovimuotti kestää Uteen.

Käytännössä muotti kesti hajoamatta muutamia kertoja, mutta muotti kärsi hieman valua poistettaessa. Lumihiutaleista tummempi on jäähtymisen jälkeen käsitelty vanhan kullan värisellä Perfect Pearls-jauheella ja koristeltu pursoteltavalla helmiäisaineella (väri pronssi). Toinen hiutale sai päällensä valkoista alkoholimustetta ja hitusen mica-pulveria. Kummatkin hiutaleet oli tehty ns värittömästä Utee-jauheesta. Hiutaleet saivat vielä taustaansa vahvat magneetit ja näin ilmoitustaulu sai pari uutta magneettia muistilappuja varten.1 kommentti: