sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Toukokuun välipala: Erilaiset musteet

Musteiden viidakossa menee pää helposti pyörälle, mitä valitsen kaupassa? Musteita on erilaisia ja eri tarkoituksiin kannattaa valita oikea muste. Tässä muutama vinkki meiltä.

Vesipohjaiset musteet

Vesipohjaisia musteita ovat esimerkiksi Distress Ink, Memento  tai Mixed Media Ink. Värimaailma vaihtelee eri merkeillä ja kaikille löytyy oma kannattajakuntansa. Nämä musteet liukenevat siis veteen. Leiman voi puhdistaa helposti joko vesihanan alla tai vaikkapa kosteuspyyhkeellä. Nämä musteet liukenevat myös leimattuna veteen eli väritykseen suositellaan ei-vesipohjaisia värejä eli esim alkoholitusseja (Copic, Promarker, Touch) tai leimaus kannattaa käsitellä värittömällä kohojauheella.Vesipohjaisia musteita on myös helppo käyttää taustojen luomiseen.

Öljy- ja liuotinpohjaiset musteet

Öljy- tai liuotinpohjaiset musteet taas kestävät liukenematta vettä. Öljypohjaisia musteita ovat esim Archival Ink, Brilliance tai VersaColor/VersaFine. Liuotinpohjaiset musteet ovat pysyviä musteita öljypohjaisten tavoin, mutta nämä musteet pysyvät usein myös haasteellisilla pinnoilla kuten lasilla tai muovilla. Öljypohjaiset musteet vaativat leiman puhdistukseen kosteuspyyhkeen tai erityisiä puhdistusaineita.

Stazon on taas liuotinpohjainen muste. Sille suosittelen oman puhdistusaineen hankintaa. Musta Stazon käy myös kankaan leimaukseen samoin kuin VersaCraft


Mikäli haluat värittää vesipohjaisilla väreillä, kuten vesiväreillä, akvarellitusseilla tai vesipohjaisilla musteilla valitse leimaukseen joko öljy- tai liuotinpohjainen muste.

Embossausmuste

Embossausjauheet vaativat usein oman musteensa, jotta jauhe pysyy kuvion pinnassa kunnes se kuumennetaan. VersaMark sopii värittömänä embossaukseen. Versamark käy myös micajauheiden pohjaksi. Myös DistressInk musteet ja merkin erityinen embossausmuste ovat tähän vaihtoehtoja.

1 kommentti:

  1. Hyvä yhteenveto perusmustetyypeistä. :) Tulikin mieleeni kysyä, onko kellään mitään tietoa, millaisia ovat ominaisuuksiltaan Dye Ink -musteet tai pigmenttipohjaiset musteet?

    VastaaPoista