lauantai 25. tammikuuta 2014

Välipala: Vinkkejä paperin valintaan

Moni tuskastelee paperin valinnan kanssa, joten tässä tulee muutamia vinkkejä lukijoille.

Jos värität leimakuvan liuotinpohjaisilla tusseilla, hyvä valinta on sileäpintainen paksu kopiopaperi. Esimerkiksi 4CC paperia saa 200g tai 250g paksuina, jolloin tussi ei mene läpi paperista. Tavallinen kopiopaperi on usein 80g eli turhan ohutta. Canson Illustration on myös tusseille sopivaa, mutta imee tussia enemmän kuin 4CC.

Jos värität leimakuvan akvarellitusseilla tai musteilla, valintasi on paksu (200g - 300g) akvarellipaperi. Tässä kohtaa merkkejä on useita eli valinnat lopulta ovat makuasioita. Pintatekstuuri ja väri eri merkeillä vaihtelee. Hyvä merkkejä ovat esim Canson Montval tai Fabriano Watercolor. Kopiopaperi ei tässä kestä pinnan rikkoutumatta vettä ja kulutusta.

Monesti kysymyksiä on herättänyt myös mitä paperia suositellaan käytettäväksi Prismacolorssien liuottimella levivien puuvärien kanssa. Niiden kanssa suosin hyvin sileää akvarellikartonkia joka kestää myös hankausta koska käytän värien levittämisessä stumppeja ja hajutonta tärpättiä. Sileällä paperilla värit blendaantuvat huomattavasti helpommin kuin suuremmalla struktuurilla olevalla paperilla.

Valokuvaleiman kanssa kannattaa olla todella sileä paperi, jotta leimausjälki on hyvä. Itse suosittelisin vaikkapa tuota 4CC paperia. Olen myös kokeillut valokuvapaperia valokuvaleimojen kanssa.

Suihkeiden ja musteiden&veden kanssa pelatessa olen käyttänyt niin kopiopaperia kuin myös erilaisia akvarellipapereita. Haluttu lopputulos vaikuttaa valitsenko sileän vai tekstuurisen paperin. Kosteuden takia paperin pitää olla paksua, jotta se kuivuttuaan siliää.

Mustetta töpötellessä/hieroessa taustaan olen suosinut Cansonia mielummin kuin liukkaampaa 4CC paperia.


Kerro meille omat suosikkisi ja vinkkisi papereista! Millaista paperia itse käytät mieluiten askartelussa?

1 kommentti: