torstai 25. syyskuuta 2014

Syyskuun välipala: Maskit ja sapluunat

Tällä kertaa kurkistetaan hieman maskien ja sapluunoiden maailmaan.

Mikä on maski ja mikä on sapluuna?

Kun leikkaat paperista kuvion, kuviota kutsutaan maskiksi ja paperiin jäänyttä reikää sapluunaksi. Nämä kaksi ovat siis toistensa vastakohdat. Kun tuputat väriä vaikkapa perhossapluunan läpi, näet perhosen värjääntyneenä. Jos taas tuputat väriä perhosmaskin yli, perhonen jää värittömäksi ja perhosen ympäriltä paperi värjääntyy.

Maskit ja sapluunat ovat yleensä tehty ohuesta muovista, mutta omatekoinen sapluuna voi olla tehty paperista tai pahvistakin. Muovin etuna on vedenkesto eli maskia tai sapluunaa voi pestä puhtaaksi.

Maskeja ja sapluunoita löytyy kaiken kokoisia - seinämaalauksia varten tehdään jättikokoisia ja askartelussa yleensa 12" maski on suurin ja siitä löytyy paljon erilaisia pienempiä kokoja. Ja mikään tosiaan ei estä tekemästä maskia tai sapluunaa omin käsin. Voit hyödyntä stansseja, Cameota, lävistimiä tai leikata veitsellä omatekoisen kuvion.

Miten maskeja ja sapluunoita voi käyttää?

Vain taivas on rajana. Niitä voi käyttää luomaan niin taustoja, mutta myös kortin keskeistä koristetta. Maskien ja sapluunoiden kanssa voi käyttää musteita tuputellen, suihkeita suihkien, maaleja levittäen telalla/pensselillä/gelli platella. Gelliplaten ja musteiden kanssa suosittelen ohuita maskeja ja sapluunoita, jotta väri levittyy helposti ja tarkasti kuvion ääriviivoja myöten.
.



Voit piirtää kynällä maskin tai sapluunan ääriviivoja pitkin tai suihkia väriä spritzerin avulla. 




Gessot ja erilaiset kohopastat sopivat myös maskien ja sapluunoiden kaveriksi. Kohopastojen kanssa sopii paksumpikin maski, jos haluat vahvemman tuloksen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti