tiistai 25. maaliskuuta 2014

Välipala: Erilaisia kyniä

Usein eri keskustelupalstoilla puhutaan kynistä. Päätimme tehdä teille koosteen yleisimmistä kynistä, joita käytetään leimakuvien värittämiseen ja muutenkin paperiaskartelussa.

Puukynät

Prismacolors puuvärit ovat hyvin pigmenttirikkaat liuotinohenteiset puuvärit, joita voidaan häivyttää joka tärpättimellä tai öljyllä paperista stumppia apuna käyttäen. Värit sekoittuvat hyvin myös toisiinsa ilman liuotinta. Kyniin on saatavilla myös oma blenderi, joka on kynämäinen. Prismoilla voi hyvin värittää välilliselle pohjalle esim mustalle paperille.








 Derwentin Inktenset ovat hyvin voimakas pigmenttiset puuvärit, joiden väriosassa on mukana mustetta. Inktensejä voidaan levittää joko vedellä esimerkiksi säiliösivellintä apuna käyttäen tai öljyllä ja stumpilla.










 Derwentin Watercolour kynät ovat vesiliukoiset puuvärit, joiden värit eivät ole niin voimakkaita kuin Inktenseillä. Kynät sopivat niin kuiva kuin märkätyöskentelyyn. Muitalkin merkeiltä löytyy akvarellipuuvärejä esim Faber-Castell:lta.




Derwentin Colorsoftit ovat jonkin verran Prismacolorsin kaltaiset puuvärit. Myös näitä voi häivyttää niin tärpätillä kuin öljyllä stumpin kanssa tai blender-kynällä. Colorsofteihin on saatavana myös burnisher-kynä, jonka avulla voi estää värin sekoittumisen eli luoda vaikka valkoisia kohtia. Vasemmanpuoleinen otus on häivytetty öljyllä ja oikeanpuoleinen blender-kynällä.

Tussit 

Tusseja löytyy niin muste-, akvarellitusseja kuin liuotinpohjaisia tusseja.

Distress Ink Markers-tussit ovat vesipohjaiset musteeseen perustuvat tussit. Näitä voi käyttää akvarellitussien tavoin siveltimen avulla. Säiliösivellin on muuten näppärä sivellin, vaikka osa tussien käyttäjistä vannookin vanhan kunnon siveltimen nimeen. Väritettävä leimakuva pitää olla leimattu vedenkestävällä musteella tai esim kohojauheella käsitelty. Akvarellitusseja löytyy mm Zig-merkkisenä ja myös Promarker-merkiltä (



Liuotinpohjaisia tusseja ovat esim Promarkerit, Copicit tai Touch-tussit. Liuotinpohjaisilla tusseilla väritettäessä taas leimakuva pitää olla vesiliukoisella musteella leimattu. Näissä tusseissa värit sekoitetaan joko blender-kynän avulla tai vaalentamalla värien rajaa vaaleammalla sävyllä.



Tiesitkö, että myös alkoholimusteilla voi väritellä tussien tavoin? Näille muisteille on myytävänä omat täytettävät kynänsä...

Muita kyniä

Faber-Castellin Gelatos-kynät ovat juuri nyt aikamoinen hitti. Nämä kynät ovat geelimäiset puikot, joilla voi tehdä esim taustoja, mutta tarkkaan työskentelyyn ne eivät ehkä ole paras vaihtoehto

Unohtaa ei kannata myöskään perinteisiä vahaliituja, esim vesiliukoiset toimivat hyvin akvarellipuuvärien tavoin (esim Neocolor II). Päpsyn uudet lempparikynät ovat Koh i noorin Wax Aquarellit jotka ovat hyvin voimakas pigmentteiset vesiliukoiset kynän malliset vahaliidut.









2 kommenttia:

  1. Kiitos erittäin valaisevasta välipalasta. Kun itse ei ole leimailuun kunnolla koskaan perehtynyt ja värittää ihan perus pala-akvareleilla (taitavat olla liki 20 vuottavanhat venäläiset) kynistä tipahtaa väkisin ulos. Silti on ihanaa tietää, mistä puhutaa.

    VastaaPoista